Allt om lotto och
utlottningar!

Vinn fina priser

Det finns två typer av utlottningar. I den ena varianten köper du en lott för att vara med i tävlingen. Ibland behöver du dock inte köpa någon lott, utan det räcker att anmäla ditt intresse att vara med i utlottningen. I den andra varianten ingår något slags tävlingsmoment, till exempel en frågesport eller att du är först med att ringa in till ett radioprogram. Även här finns olika vinster, läs vidare för mer kunskap om lottovinster!

Olika typer av utlottning med olika vinster

Utlottning online

På Internet har det på senare tid blivit populärt för bloggare att lotta ut varor till sina besökare. Framför allt är utlottningarna hos modebloggare och kändisbloggare mycket populära. Priserna är ofta produkter i form av kläder, skor och skönhetsprodukter. Ett annat vanligt pris i bloggutlottningar är biobiljetter. Bloggarna har många läsare och det finns mängder av företag som sponsrar med produkter att lotta ut. I en utlottning på en blogg räcker det ofta att skicka ett mejl till bloggaren eller skriva en kommentar på inlägget där utlottningen är presenterad för att vara med i dragningen. Är du aktiv på Internet och läser många bloggar finns det alltid någon utlottning du kan vara med i.

En marknadsstrategi bland företag

Många utlottningar anordnas i marknadsföringssyfte. När ett företag vill lansera en ny produkt är det till exempel vanligt att det lottas ut ett antal av de nya produkterna för att sprida kännedom om nyheten bland allmänheten. Utlottningen sker ofta bland de som deltar i en tävling i någon form. Ibland svarar du på några frågor och skriver en slogan för att delta i utlottningen. Andra gånger är uppgiften att samla kapsyler eller klistermärken och skicka in dessa till tävlingsarrangören. Utlottning av nya produkter kan också ske exempelvis via radio. Många kommersiella radiostationer har utlottningar av biobiljetter, CD-skivor, konsertbiljetter, tröjor och liknande.

Det finns givetvis flera andra typer av utlottningar. Läs mer här.

Vinn med kunskap om utlottning

I utlottningar som baseras på lottdragning så måste du köpa lotter för att ha chans att vinna priser. Lotter finns i alla dess former, från papperslotter som säljs från en lottring till lotter på nätet eller i mobilen. På en lottring finns ett antal hoprullade lotter. Den som köper lotten får en del och lotteriarrangören sparar den andra delen. En sak har dock alla lotter gemensamt, de har alla ett nummer eller någon annan särskiljande markering. Ibland kan lotterna vara personliga, det vill säga att du vinner på ditt namn, inte på ett nummer.

Det är upp till utlottningsarrangören att bestämma hur många lotter som ska säljas, vad de ska kosta och hur många lotter varje person får köpa. Det är vanligt att du kan få gratis lotter om du köper ett visst antal.

Själva utlottningen kan gå till på två sätt. Antingen får du reda på om du har vunnit direkt när du öppnar lotten eller så får du vänta tills alla lotter är sålda och dragningen ska börja. En dragning går till så att vinnarna dras från en skål eller någon annan behållare där kopior av alla lotter ligger. Förr i tiden användes ett så kallat tombolahjul. Hjulet hade en roterande trumma med en vev så att du kunde blanda lotterna ordentligt. Tombola är faktiskt ett gammalt ord för just utlottning eller lotteri.

Andra sätt att spela

En annan variant på utlottningar är så kallad kinesisk auktion. I vanlig utlottning är det bara slumpen som avgör vilka priser du vinner, om du nu vinner över huvud taget! I kinesisk auktion kan du välja vilket pris du helst vill vinna. Du köper ett antal lotter och lägger sedan alla lotter i den skål, hatt eller behållare från vilken den önskade vinsten ska dras. Ofta kan du även fördela lotterna mellan behållarna. Du kan alltså säga att du ”budar” på specifika vinster i stället för att vara helt utlämnad åt slumpen.

Ytterligare en variant på utlottningar är de där du själv får välja ditt pris inom en viss kategori om du har en vinnande lott. Är det till exempel ett lotteri där alla vinster består av choklad så får du då välja vilken chokladsort du vill ha som pris. Det finns en utlottningsvariant för alla och fina priser som passar alla typer av människor!

Tänk på att turen och slumpen styr

Det viktiga är att dragningen är slumpmässig. Den som sköter utlottningen får inte se lotterna. När en lott är dragen får den som har den matchande lotten komma fram och hämta ditt pris. Antingen börjar arrangören med de finaste priserna först. Eller så börjar de med mindre åtråvärda priserna för att hålla uppe spänningen.

Det är ingen som kan förutse vilka nummer eller namn som kommer att bli dragna. Därför ska du spela med största försiktighet och ansvar. På så sätt har du både störst chans att vinna utlottningen men också att vinna i långa loppet.