Utlottning

Allt om utlottning.

Vinn fina priser

Det finns två typer av utlottningar. I den ena varianten köper man en lott för att vara med i tävlingen. Ibland behöver man dock inte köpa någon lott, utan det räcker att anmäla sitt intresse att vara med i utlottningen. I den andra varianten ingår något slags tävlingsmoment, till exempel en frågesport eller att man är först med att ringa in till ett radioprogram.

På Internet har det på senare tid blivit populärt för bloggare att lotta ut varor till sina besökare. Framför allt är utlottningarna hos modebloggare och kändisbloggare mycket populära. Priserna är ofta produkter i form av kläder, skor och skönhetsprodukter. Ett annat vanligt pris i bloggutlottningar är biobiljetter. Bloggarna har många läsare och det finns mängder av företag som sponsrar med produkter att lotta ut. I en utlottning på en blogg räcker det ofta att skicka ett mail till bloggaren eller skriva en kommentar på inlägget där utlottningen är presenterad för att vara med i dragningen. Är man aktiv på Internet och läser många bloggar finns det alltid någon utlottning man kan vara med i.

Många utlottningar anordnas i marknadsföringssyfte. När ett företag vill lansera en ny produkt är det till exempel vanligt att man lottar ut ett antal av de nya produkterna för att sprida kännedom om nyheten bland allmänheten. Utlottningen sker ofta bland de som deltar i en tävling i någon form. Ibland svarar man på några frågor och skriver en slogan för att delta i utlottningen. Andra gånger är uppgiften att samla kapsyler eller klistermärken och skicka in dessa till tävlingsarrangören. Utlottning av nya produkter kan också ske exempelvis via radio. Många kommersiella radiostationer har utlottningar av biobiljetter, CD-skivor, konsertbiljetter, tröjor och liknande.

I utlottningar som baseras på lottdragning så måste man köpa lotter för att ha chans att vinna priser. Lotter finns i alla dess former, från papperslotter som säljs från en lottring till lotter på nätet eller i mobilen. På en lottring finns ett antal ihoprullade lotter. Den som köper lotten får en del och lotteriarrangören sparar den andra delen. En sak har dock alla lotter gemensamt, de har alla ett nummer eller någon annan särskiljande markering. Ibland kan lotterna vara personliga, det vill säga att man vinner på sitt namn, inte på ett nummer.

Det är upp till utlottningsarrangören att bestämma hur många lotter som ska säljas, vad de ska kosta och hur många lotter varje person får köpa. Det är vanligt att man kan få gratis lotter om man köper ett visst antal.

Själva utlottningen kan gå till på två sätt. Antingen får man reda på om man har vunnit direkt när man öppnar lotten eller så får man vänta tills alla lotter är sålda och dragningen ska börja. En dragning går till så att vinnarna dras från en skål eller någon annan behållare där kopior av alla lotter ligger. Förr i tiden användes ett så kallat tombolahjul. Hjulet hade en roterande trumma med en vev så att man kunde blanda lotterna ordentligt. Tombola är faktiskt ett gammalt ord för just utlottning eller lotteri.

Det viktiga är att dragningen är slumpmässig. Den som sköter utlottningen får inte se lotterna. När en lott är dragen får den som har den matchande lotten komma fram och hämta sitt pris. Antingen börjar man med de finaste priserna först, eller så börjar man med de lite mindre åtråvärda priserna för att hålla uppe spänningen.

En annan variant på utlottningar är så kallad kinesisk auktion. I vanlig utlottning är det bara slumpen som avgör vilka priser man vinner, om man nu vinner över huvud taget! I kinesisk auktion kan man välja vilket pris man helst vill vinna. Man köper ett antal lotter och lägger sedan alla lotter i den skål, hatt eller behållare från vilken den önskade vinsten ska dras. Ofta kan man även fördela lotterna mellan behållarna. Man kan alltså säga att man ”budar” på specifika vinster i stället för att vara helt utlämnad åt slumpen.

Ytterligare en variant på utlottningar är de där man själv får välja sitt pris inom en viss kategori om man har en vinnande lott. Är det till exempel ett lotteri där alla vinster består av choklad så får man då välja vilken chokladsort man vill ha som pris.