Utlottning

Allt om utlottning.

Lotto

I lotterier består vinsterna ofta av pengar, men det kan också handla om resor, presentkort och liknande. Det första lotteriet hölls antagligen i Kina för lite mer än 2000 år sedan. Man har nämligen hittat rester av lotterikuponger från den tiden. Förmodligen anordnades lotterierna för att få in pengar till bygget av kinesiska muren, bland annat. Historiskt sett har lotterier ofta anordnats när en stad eller ett land har behövt pengar för att genomföra stora projekt. Många krig har finansierats genom lotterier.

Spelformen lotto är kanske den mest kända lotteriformen. Ett annat känt exempel på lotterispel är Keno. I vår svenska lottovariant gäller det att pricka in 7 nummer av 35 för att vinna högsta vinsten men man vinner också på 6, 5 och ibland på 4 rätt.  I den vanligaste formen av amerikanskt lotto ska man pricka 6 nummer av 49.

De högsta vinsterna som har betalats ut på lotto räknas i miljarder svenska kronor. Detta har dock inte skett i Sverige (än), utan förstås i USA där allt är stort, större och störst. I det amerikanska lottospelet Mega Millions finns en progressiv jackpott som över tid växer till enorma proportioner, till dess att den slår ut. Den högsta vinsten hittills är på 390 miljoner dollar och det är också världsrekord. Anledningen till att jackpotten blir så stor är naturligtvis att det är så många som spelar, men också att det är otroligt svårt att vinna. För varje lottokupong man köper har man en chans på nästan 200 miljoner att vinna. Den högsta lottovinst som betalats ut i Europa är på 183,5 miljoner euro och den högsta vinsten i Australien är på 106 miljoner australiensiska dollar.

Chansen att vinna i ett lotteri som lotto beror i huvudsak på hur många nummer man har att välja mellan samt hur många nummer som dras i dragningen. En annan sak att ta med i beräkningen är också hur stor del av den totala omsättningen, alltså hur mycket som alla deltagare tillsammans har satsat, som betalas ut som vinster. Vanligtvis är den så kallade återbetalningen omkring 50 procent. Att köpa alla lotter i ett lotteri är alltså ingen bra idé eftersom du bara kan få tillbaka ungefär hälften då. Lotterier och utlottningar på nätet har dock ofta ganska mycket högre återbetalning än exempelvis Svenska Spel.