Allt om lotto och
utlottningar!

Lotto i Sverige

I Sverige startades lotto år 1980. Det var det statliga spelbolaget Tipstjänst som startade upp lotto. I lottos tidigare historia så gick det ut på att få sju nummer av 35 rätt men vinster delades även ut för fem och sex rätt. Efter ett tag så lades det till tilläggsnummer och det fanns med en Joker men då som ett separat eget spel.

Spela och vinn på lotto i Sverige idag

Tipstjänst blev sedan tillsammans med ett annat bolag, det välkända spelbolaget Svenska Spel. Nu är det sju nummer av 35 som du ska ha rätt och om du även har minst två rätt på din Joker så vinner du drömvinsten. Idag är det lottodragningar onsdagar och lördagar men förr var det bara en dragning i veckan, då på lördagar.

Du väljer själv hur många rader som du vill spela och varje rad kostar 3 kronor. Om du vill vara med i Jokerdragningen också, så kostar det en extra avgift på 10, 20 eller 30 kronor. Vinsten regleras av vilken avgift du har betalt. Du har chansen att vinna drömvinsten om du spelar både Lotto och Joker.

Drömvinsten är en jackpott som växer och den startar på 75 miljoner kronor. Man vinner inga fasta vinstsummor på Lotto utan vinstens storlek varierar men om man har 7 rätt och är ensam om att ha det så är man garanterad minst 1 miljon konor.

Såhär går det till

När du ska välja rader och nummer kan du göra det på två sätt. Antingen kan du själv välja ut dina nummer eller så väljer du att dina nummer ska slumpas fram. Efter att du har betalt dina rader och väntar du tills det blir onsdag eller lördag. Då sker dragningarna på TV.

Du ska välja om du ska spela lotto 1, lotto 2 eller om du vill spela båda. Du behöver även välja onsdag eller lördag som speldag. Du har flera chanser att vinna när du spelar Lotto beroende hur du spelar. Om du spelar både Lotto 1 och Lotto 2 med tilläggsnummer, har du två chanser att vinna Jackpotten. Det räknas som två olika chanser per spel att vinna men du har även chansen att vinna på tilläggsspelet och Drömvinsten. Väljer du att spela både onsdag och lördag så får du dubbelt så många chanser att vinna.

Du kan spela genom spelombud eller via nätet på Svenska Spels hemsida. Om du vinner så ska du på spelkvittot skriva namn, adress och telefonnummer innan du kan hämta ut din vinst. Det är den personen som har spelkvittot i sin hand som har rätt att hämta ut vinsten. Detta gäller även om personen inte är ägaren till kvittot. Bra att veta är att du måste hämta ut vinsten efter senast ett (1) år sedan blir den ogiltig.

Varför välja olika lottospel?

Dels känns det som ett seriöst spel eftersom det har funnits så länge så är det många som känner till det. Hoppet och drömmen om ekonomiskt oberoende är en andra faktor. De flesta drömmer om stora vinster och hur ens liv kan förändras om turen skulle slå in. Det finns oftast tankar om vad spelaren skulle göra vid en eventuell vinst. Historier cirkuleras om hur mycket andra har vunnit och hur de har förändrat sina liv. Spänning och tillgänglighet är andra anledningar som spelar in.

Det är väldigt lätt att delta i utlottningar och priset för lotto väger upp chanserna mot att kanske vinna för de flesta. Spännande är det för de flesta spelarna att det finns chans till vinst, du vet ju aldrig när turen ska slå in.

Fördelar att spela på lotto

För de som vill ha chansen att vinna varierade vinstsummor är Lotto bra då det inte finns fasta vinstsummor. Fast en sifferkombination som har varit, kan komma igen. Eftersom det är samma förutsättningar på alla dragningar så spelar det inte någon roll om du spelar på onsdagens eller lördagens dragningar.

Du kan vinna mycket pengar både på jackpott och drömvinst. Om ingen har sju rätt i dragningen så sparas pengarna. Om du vill dra ut på spänningen är det ett bra spel då du bara har dragning två dagar i veckan.

Även nackdelar finns med lotto

Om du vill att vinsten ska bero på skicklighet och planering är inte Lotto rätt spel. I en utlottning styrs allt av slumpen. Eftersom dragningarna bara är två dagar i veckan så är det inget snabbt spel. Du måste vänta på dragningarna för att veta om du har vunnit något. Så med detta spelet krävs det lite tålamod.

Vill du ha fasta vinstsummor så är kanske inte lotto det spelet som är aktuellt. Här varierar vinstsummorna dragning efter dragning. År 2013 gick drömvinsten till en ensam vinnare och det är den högsta vinsten på Lotto i Sverige. Vinsten var 237,7 miljoner kronor.

Hur stor är chansen att vinna på lotto med drömvinsten? Jackpottens odds ligger på 1: 1337 915 578. Den totala vinstchansen ligger på 1:55. Världens högsta lottovinst var 13,3 miljarder svenskt uträknat. Det var tre spelare i USA som fick dela på denna vinst och det var i spelet Powerball.

Vårt tips är att du alltid räkna på odds och sannolikhet i utlottningar samt andra turspel. På så sätt gör du dig införstådd på alla risker med din satsning och du kan spela ansvarsfullt.